20 ΩΦΕΛΗ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ

20 ΩΦΕΛΗ ΥΓΕΙΑΣ ΜΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ

December 24, 2022 0 Comments

Ο  Κουρκουμάς ή κουρκούμη είναι η κίτρινη σκόνη που προέρχεται από το φυτό curcuma longa – και τον συναντάμε κυρίως στην Ινδία και την Ινδονησία και που χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό σε πολλά φαγητά.

Η κουρκούμη κατέχει διακεκριμένη θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα μια και θεωρείται τροφή με ιδιότητες που καθαρίζουν τον οργανισμό και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών ανωμαλιών, πυρετού, φλεγμονών, αρθρίτιδας, ηπατικών νόσων. 

Κουρκουμάς και Κουρκουμίνη

Το πιο δραστικό συστατικό του Κουρκουμά είναι η  κουρκουμίνη που καταλαμβάνει το 3% με 5% του κοινού μπαχαρικού. Στην βοτανολογία χρησιμοποιούνται εκχυλίσματα με περιεκτικότητα Κουρκουμίνης που φτάνει το 95%.


H Κουρκουμίνη αποτελεί ένα από τα καλύτερα θεραπευτικά βότανα διεθνώς με βάση πολλαπλές έρευνες σε όλο το κόσμο.

"Το PubMed.com, μιa βάση δεδομένων του Αμερικάνικου Ινστιτούτου Υγείας, διατηρεί 7,728 μελέτες για την Κουρκουμίνη και την αποτελεσματικότητα της σε πολλαπλά ιατρικά προβλήματα." - Post Gazette, 2015

"Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, περισσότερα από 7,000 δημοσιευμένα άρθρα έχουν διαφωτίσει για τις διάφορες ιδιότητες της Κουρκουμίνης συμπεριλαμβανομένων της αντιοξειδωτικής, υπογλυκαιμικής, αντιφλεγμονώδης και αντικαρκινικής του δράσης "- Food and Chemical Toxicology, 2015

Η Κουρκουμίνη έχει συνδεθεί για την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική, αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή της δράση, όπως αποδεικνύουν περισσότερες από 6,000 έρευνες. - American Cancer Research and Treatment, 2014
"Έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 100 κλινικές έρευνες για την κουρκουμίνη για την επίδραση της σε χρόνια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και αυτοάνοσων, όπως καρδιαγγειακά, νευρολογικά, ψυχολογικά, όπως επίσης και για τον διαβήτη και τον καρκίνο." - Cytokine Research Laboratory, The University of Texas, December 2014

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης νεοπλασίας. Παράλληλα, επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν ότι οι Ινδοί που στη διατροφή τους χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες κουρκουμίνης, έχουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κουρκουμίνη είναι γνωστή και για τις ευεργετικές της ιδιότητες στο ήπαρ.

Η κουρκουμίνη είναι η φυσική κορτιζόνη χωρίς τις παρενέργειες της. Περιέχει τους φυσικούς αναστολείς COX-2 οι οποίοι, περιέχονται και στα φαρμακευτικά παυσίπονα, που συστήνονται κατά του πόνου.

Η κουρκουμίνη για να απορροφηθεί από τον οργανισμό συνδυάζεται τέλεια με πιπεροειδή αλλά και με το πιπέρι Καγιέν το οποίο αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτένιου, ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και η επαρκής πρόληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης το πιπέρι καγιέν, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε β-καροτένιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το καγιέν, όπως και όλες οι πιπεριές τσίλι έχουν αντιθρομβωτική δράση ενώ φαίνεται ότι λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά.

 
20 ωφέλη υγείας της κουρκουμίνης

  1. Επιβραδύνει ή αποτρέπει θρόμβους αίματος.
  2. Καταπολεμά τυχόν φλεγμονές.Διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνη
  3. Λειτουργεί ως φυσικό αναλγητικό.
  4. Αποτελεσματική στην αρθρίτιδα.
  5. Καταπολεμά ή προλαμβάνει διάφορες μορφές καρκίνου.Είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση και μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση μεταστάσεων σε πολλές μορφές καρκίνου.
  6. Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη. Ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς
  7. Καταπολεμά την παχυσαρκία.
  8. Σύμφωνα με μελέτες η κουρκουμίνη καταστέλλει την ανάπτυξη των λιποκυττάρων.
  9.  Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  10. Βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων
  11.  Φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος
  12. Μειώνει την χοληστερόλη
  13. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  14. Μείωση των κινδύνων καρδιακών παθήσεων
  15. Δρα κατά της κατάθλιψης
  16. Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες
  17. Κατά της αναιμίας
  18. Κατά της διάρροιας
  19. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση τραυμάτων, καθώς επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
  20. Μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση. Η κουρκουμίνη βοηθά στην δημιουργία και την ανάπλαση των οστών σε ηλικιωμένους

Οι ιδιότητες της κουρκουμίνης είναι αντιοξειδωτικές και αντίφλεγμονώδεις και βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και την φλεγμονή. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κουρκουμίνη έχει γίνει γνωστή για το ευρύ φάσμα ευεργετικών αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών, αλλά η βιολογική δράση αυτού του παράγοντα έχει γίνει κατανοητή μόνο τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι η κουρκουμίνη είναι εξίσου δραστική με τις ουσίες παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη που περιέχουν τα γνωστά παυσίπονα. Ωστόσο, το σημαντικό πλεονέκτημα της κουρκουμίνης είναι ότι δεν προκαλεί στομαχικές και γαστρικές παρενέργειες! Είναι μια ασφαλής εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τα φαρμακευτικά παυσίπονα, για την αντιμετώπιση των πόνων  μετά από έντονη σωματική άσκηση.

Με βάση έρευνα που έγινε τον Ιανουάριο του 2018, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες (Los Angeles) της Καλιφόρνιας Δρ. Γκάρι Μολ (Dr Gary Small) η χρήση Κουρκουμίνης μπορεί να τονώσει την ανθρώπινη μνήμη κατά 30%, ενώ παράλληλα μειώνει την κατάθλιψη.  Η λήψη κουρκουμίνης προκαλεί σημαντικά λιγότερη δημιουργία πρωτεϊνης σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη και τα συναισθήματα. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την εμφάνιση της νόσου του Alzheimer με τη συσσώρευση πλακών πρωτεΐνης στον εγκέφαλο.

Κουρκουμίνη και Οστεοπόρωση

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το Μάιο του 2017 έδειξε ότι η κουρκουμίνη μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση. Η κουρκουμίνη βοηθά στην δημιουργία και την ανάπλαση των οστών σε ηλικιωμένους, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γένοβας. Η  λήψη συμπληρώματος με κουρκουμίνη μπορεί να βελτιώσει την πυκνότητα της οστικής μάζας ως και 7% σε διάστημα ενός εξαμήνου.  Το βασικό συστατικό του κουρκουμά,  γνωστό ως κουρκουμίνη, θεωρείται ότι εξισορροπεί τα κύτταρα που αντικαθίστανται λόγω γήρανσης, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ηλικιωμένων (75%) υποφέρουν από μείωση της οστικής πυκνότητας, η οποία μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση. Η χαμηλή πυκνότητα οστικής μάζας επηρεάζει σχεδόν 44 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Η κουρκουμίνη θεωρείται πως μειώνει το αίσθημα του πόνου, που εξηγεί γιατί η λήψη της προτείνεται συχνά για την αντιμετώπιση χρόνιων φλεγμονώδων παθήσεων , όπως η αρθρίτιδα. Επιφέρει επίσης αντιθρομβωτική και προστατευτική δράση στο εσωτερικό των αρτηριών, διατηρώντας τις ελαστικές και μειώνοντας την πιθανότητα δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας.

Ο διευθυντής της ιατρικού ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου της Αριζόνας καθηγητής Δρ. Ράντυ Χόργουϊτζ λέει χαρακτηριστικά ότι η κουρκουμίνη είναι ίσως το πιό δραστικό φυσικό αντιφλεγμονώδες.


Από τον Κώστα Αργυρίδη – Boτανολόγο / Φυσικοπαθητικό




Also in News

Rock Rose - Κίστος, οι θεοί στον Όλυμπο τον καθόρισαν ως ένα από τα πιο θεραπευτικά φυτά
Rock Rose - Κίστος, οι θεοί στον Όλυμπο τον καθόρισαν ως ένα από τα πιο θεραπευτικά φυτά

December 24, 2022 0 Comments

Rock Rose - Ο Κίστος (ή λαδανιά) είναι ένας αυτοφυής θάμνος με χιλιάδες χρόνια ιστορίας. 

 

 Οι θαυματουργές ιδιότητες του κίστου:


Αποτρέπει την πολλαπλασιασμό των κυττάρων για την δημιουργία όγκων

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και C

Έχει εκπληκτική ικανότητα καταστροφής των ελεύθερων ριζών

Διαθέτει υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα, μεγαλύτερη από το πράσινο τσάι

Προστατεύει την καρδιά και το κυκλοφορικό
Αποβάλλει τα τοξικά μέταλλα από το σώμα

Αποτοξινώνει το σώμα

Έχει αποχρεμπτική δράση και έτσι βοηθάει στο αναπνευστικό

Καταπολεμά παθογόνα βακτήρια, και κολοβακτηρίδια

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Θεραπεύει νέες και παλιές ουλές, αιμορροϊδες και μυκητιάσεις

Αυξάνει την “καλή” χοληστερόλη και μειώνει την “κακή”

Read More

MILK THISTLE- Γαϊδουράγκαθο αποτοξινώνει το συκώτι, κάνει καλό για δίαιτα, σάκχαρο, ψωρίαση, αντίδοτο σε δηλητηριάσεις
MILK THISTLE- Γαϊδουράγκαθο αποτοξινώνει το συκώτι, κάνει καλό για δίαιτα, σάκχαρο, ψωρίαση, αντίδοτο σε δηλητηριάσεις

December 24, 2022 0 Comments

Read More

Tι κανουμε τωρα που τελειωσε το Movember;
Tι κανουμε τωρα που τελειωσε το Movember;

December 24, 2022 0 Comments

Read More

Αποκτήστε ένα δωρεάν ebook για τη διαλειμματική νηστεία με συνταγές και προτάσεις ** Get a Free ebook on intermittent fasting with recipes and suggestions

Στείλτε μας το όνομα και το email σας και θα σας στείλουμε ένα ΔΩΡΕΑΝ ebook

Send us your name and email and we will send you a FREE ebook

en